Première documentaire ‘Belaagd’ tijdens Orange The World


Op vrijdag 25 november is de campagne Orange the World gestart. Deze campagne richt zich op geweld tegen vrouwen en meisjes en vindt ieder jaar plaats van 25 november tot 10 december. Door het hele land worden acties georganiseerd om aandacht te vragen voor dit thema. In Drenthe is op twee dagen een voorvertoning van de documentaire 'Belaagd', in combinatie met een inleiding door Veilig Thuis Drenthe en Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

In de documentaire van Nan Rosens vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, tijdens het uitgaan of thuis. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten. Op vele plekken in Nederland gaat de documentaire tijdens Orange the World in première vóórdat deze op 9 december op televisie komt.

Première 'Belaagd' in Emmen op 1 december

De première in Emmen is in het theater van Loods 13, aan de Minister Kanstraat 16. Het programma start om 19.30 uur met een opening door wethouder Dewy Leal en een inleiding door Veilig Thuis Drenthe en Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

Wil jij hier ook graag bij zijn? Meld je aan!

Meld je aan via bijgaand aanmeldformulier voor de filmavond in Emmen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vol = vol.

De première in Assen was op 28 november in de Raadzaal van het stadhuis.

2022Orangetheworld-8
Fotograaf: Jantina Mulder
2022Orangetheworld-26
Fotograaf: Jantina Mulder

Over de documentaire

De documentaire ‘Belaagd’ is gemaakt in opdracht van KRO-NCRV en in samenwerking met Veilig Thuis. In deze documentaire wordt het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar gemaakt. Zijn dit incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? Verschillende vrouwen hebben besloten het zwijgen te doorbreken en doen hun verhaal. Verhalen van het ongevraagd ontvangen van dickpics, vernederd worden door je partner tot aan aanranding op kamp. Dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt.

Samenwerkende partijen

De filmavonden in Drenthe zijn het resultaat van een mooie samenwerking tussen Veilig Thuis Drenthe, 'Orange Emmen', 'Orange The World Assen', Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe, Gemeente Assen, Gemeente Emmen en Filmhuis Emmen.

Zo neem je contact op

Heb jij je aangemeld, maar lukt het toch niet om erbij te zijn? Of heb je vragen over het programma? Neem contact op via [email protected].


Behoefte aan advies of een luisterend oor?

  • Bel of chat met Veilig Thuis Drenthe. Dit is gratis en je hoeft niet je naam te noemen als je dat niet wilt. Bel ons via 0800 2000 (24 uur per dag bereikbaar) of chat via www.veiligthuisdrenthe.nl. Chatten kan op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur.
  • Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe helpt jou als je een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt. Ze zijn 24/7 bereikbaar via 0800-0188. Chatten kan via chatmetcsg.nl.

Onderteken de medestander pledge

Met het ondertekenen van de medestander pledge van Orange The World geef je aan dat jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden Onderteken de #medestander pledge | Orange the World