Het gaat bij jou thuis niet goed


Het gaat bij jou thuis niet goed en daar wil je wat aan doen. Als je wordt uitgescholden bijvoorbeeld, of misschien zelfs geslagen, of als je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden. Maar ook als jij zelf soms agressief wordt. Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

Praat erover

Praat er dus met iemand over. Ook als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten. Het is juist goed om er over te praten. Zo kun je samen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is.

Praat erover met iemand van jouw leeftijd

Als je het niet aandurft om er met een volwassene over te praten, dan kun je beginnen met iemand van jouw leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Vraag of hij of zij je wil helpen om te praten met bijvoorbeeld iemand op school of met de Kindertelefoon.

Praat erover met een volwassene

Mishandeling is een probleem waar volwassenen je het beste mee kunnen helpen. Ook al zeggen je ouders (of je pleegouders of verzorgers of andere volwassene) dat je er niet over moet praten: het is heel belangrijk dat je dat toch doet. Je kunt het bijvoorbeeld vertellen aan een leraar of lerares, zodat die de hulp voor je kan vinden die je nodig hebt.

Chat of bel met de Kindertelefoon

Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon. Ga naar de website van de Kindertelefoon.

Bel met Veilig Thuis Drenthe via 0800 2000

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met mishandeling. Dus zeker ook voor jou. Je kunt vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Samen met jou kijkt deze hulpverlener ook welke hulp voor jou het beste is. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat natuurlijk niet. Neem contact op met Veilig Thuis Drenthe.


Directe nood? Bel 112

Als er thuis weer iets gebeurt en je voelt je heel onveilig, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. Dit telefoonnummer is er alleen voor noodgevallen, dus als het echt niet anders kan. De politie is opgeleid om met mishandeling om te gaan.