Je maakt je zorgen om iemand


Is er bij jou thuis veel ruzie of bij mensen in je omgeving? Een beetje ruzie af en toe is normaal. Maar volwassenen horen elkaar niet te slaan of elke dag elkaar uit te schelden. Gebeurt dit bij jou thuis? Vergeet dan niet dat het niet jouw schuld is. Jij hoeft het ook niet op te lossen. Volwassenen moeten hun problemen samen oplossen. Maar als jij er verdrietig van wordt, dan is het belangrijk dat iemand jou ook helpt. Als er bij je thuis al jaren ruzie gemaakt wordt, dan is het misschien normaal geworden voor je. Maar het is niet normaal en het is niet goed voor jou.

Praat erover

Het kan ook zijn dat je iemand kent die thuis misschien wordt mishandeld. Dan vind je het vast moeilijk om erover te praten. Toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten. Ook als je het niet zeker weet. Praat erover met iemand. Het is echt niet gek of stom om erover te praten. Hieronder staan een paar keuzes. Kies zelf wat je het prettigst vindt.

Praat erover met iemand van jouw leeftijd

Als je niet met een volwassene durft te praten, dan kun je beginnen met iemand van jouw leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Misschien kan deze persoon je helpen om het te vertellen aan een volwassene.

Praat erover met een volwassene

Vertel het verhaal aan je ouders, of aan een andere volwassene, zoals een juf of leraar. Dan kunnen jullie samen kijken of het nodig is hulp te zoeken.

Chat of bel met de Kindertelefoon

Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon. De Kindertelefoon is bereikbaar via: www.kindertelefoon.nl.

Bel met Veilig Thuis Drenthe via 0800 2000

Veilig Thuis Drenthe is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Of die vermoedt dat er iets niet goed gaat bij of met iemand anders. Dus zeker ook voor jou. Je kunt ons vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Samen met jou kijkt deze hulpverlener ook welke hulp voor degene waar je je zorgen om maakt, het beste is. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat natuurlijk niet. Neem contact op met Veilig Thuis Drenthe.