U maakt zich zorgen om iemand


Misschien is er bij u in de omgeving een gezin waar sprake is van veel herrie of ruzie. Of er wordt gescholden, gedreigd, geslagen, psychische druk uitgeoefend of dingen verboden. Of u kent iemand die wel heel vaak verwondingen heeft en daar ongeloofwaardige verklaringen voor geeft. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Dan kan het gaan om huiselijk geweld. Het is belangrijk dat u iets doet. Ook als u twijfelt.

Praat erover met iemand die u kent

Praat erover met iemand die u kent. Vaak bent u niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar uw verhaal. Samen kunt u bespreken wat u hierna het beste kunt doen.

Praat met de persoon om wie het gaat

Praten met personen die betrokken zijn is een grote stap, omdat u meestal niet precies weet wat er aan de hand is. U wilt met het uitspreken van uw vermoeden de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer van geweld zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat uw vermoeden niet klopt. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van mishandeling, kunt u samen bespreken hoe u hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis Drenthe via 0800 2000

Veilig Thuis Drenthe is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Of die vermoedt dat er iets niet goed gaat bij of met iemand anders. U krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar uw verhaal luistert. Samen met u kijkt deze hulpverlener ook welke hulp het beste is. Neem nu contact op.

Deel uw verhaal op het forum

U kunt op www.veiligthuis.nl ook uw verhaal delen met andere omstanders. Zo kunt u ervaringen uitwisselen.


Directe nood? Neem contact op met de politie

Als er directe nood is, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld en kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.