Hulp nodig? Bel 0800-2000 | Directe nood: bel 112

Hulp nodig?

Bel 0800-2000

Directe nood: bel 112

Open je ogen voor kindermishandeling

Een veilig thuis is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Jaarlijks sterven naar schatting nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen de ogen opent en in actie komt.

Week tegen Kindermishandeling
De Week tegen Kindermishandeling is van 16 tot en met 22 november 2020. In deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. De campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht en vraagt aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie. De focus ligt in deze campagne op de rol van omstanders. Veilig Thuis Drenthe en GGD Drenthe steunen deze campagne en delen de campagnebeelden op hun websites en sociale media.

Open je ogen voor kindermishandeling en kom in actie
Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt. Dat vinden onder andere ook cabaretière Karin Bloemen, acteur Jim Bakkum, presentatrice Angela Groothuizen, voetbalanalist Anouk Hoogendijk, musicalacteur Jon van Eerd, actrice Isa Hoes, televisiepresentator Ruben Nicolai, acteur Thomas Cammaert, youtuber Nienke Plas en influencers Lady Lemonade en CityMom. Zij steunen deze campagne actief door op hun social media een post over deze campagne te delen waarbij zij hun ogen openen. 

We vragen professionals extra alert te zijn
Nina Tijink, werkbegeleider bij Veilig Thuis Drenthe: “Nu de coronamaatregelen verder zijn aangescherpt, vragen we professionals extra alert te zijn. We realiseren ons dat deze periode voor mensen werkzaam in de zorg en het onderwijs al extra zwaar is. Maar soms ben je een van de weinige personen waarmee een kind nog live-  of online contact heeft buiten de huiselijke kring. Alle basisscholen in Drenthe ontvingen een nieuwsbrief met tips om in de klas en met docenten aandacht aan het onderwerp te besteden. Alle gemeenten, huisartsen, politie en ziekenhuizen in Drenthe ontvingen een toolkit waarmee zij zelf ook aandacht aan de campagne kunnen besteden. 

Signalen van kindermishandeling
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor signalen van kindermishandeling en om in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak ziet men het goed. Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via www.veiligthuis.nl. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen.